Let’s prepare
De optimale voorbereiding op jouw ceremonie
Yes! Jouw ceremonie staat voor de deur. Het is bijna zover!
Waarschijnlijk heb je allerlei vragen over cacao, de ceremonie en wat je mag verwachten. Logisch! Je bent niet de enige. Ik verzamelde alle vragen uit eerdere ceremonies en heb ze voor je op een rijtje gezet. Lees maar eens, ik denk dat het je helpt bij je voorbereiding.
Alle FAQ’s op een rijtje
De meeste vragen gaan over de onderstaande onderwerpen. Als je op de linkjes klikt ga je direct naar dat onderwerp. Scheelt je weer scrollen 😇.
Over de cacao
Wat is rauwe cacao eigenlijk?
Je hebt vast wel eens van cacao gehoord. Als ingredient van chocola of chocomelk, toch? Meestal gaat het dan om cacao die verhit is geweest in het productieproces. Tijdens een cacao ceremonie gebruik ik rauwe cacao.
Cacao wordt gemaakt van cacao-bonen. Die zitten in de peulen van een cacao-boom. Deze bonen worden verwerkt tot een pasta waarmee je -in het geval van een ceremonie- een warme drank van kunt maken.
Hoe werkt cacao?
Als je een drank van rauwe cacao neemt voelt het alsof je je hart meer kan openen. Alsof je je emoties beter binnen kan laten komen, op een heel zachte manier. Cacao staat bekend om haar zachte karakter en wordt ook wel een ‘hartopener’ genoemd.
In onze hersenen
In rauwe cacao zitten verschillende stoffen waar ons lijf en onze hersenen op reageren. De meest bekend is cafeïne. Deze heeft een stimulerend effect. Theobromine heeft dit ook. Het kan een licht euforisch gevoel geven.
Daarnaast bevat rauwe cacao ook nog stofjes die bijdragen aan het gevoel van ontspanning en welzijn. Dit zijn anandamide en tryptofaan. Anandamide is verantwoordelijk voor geluksgevoel. Tryptofaan zorgt voor de productie van serotonine, één van je gelukshormonen.
In een ceremonie
Al eeuwenlang wordt rauwe cacao gebruikt door de Maya’s in ceremoniële setting. De combinatie van cacao met muziek, visualisaties en meditatie zorgt voor een diepgaande, vaak spirituele ervaring.
Is rauwe cacao wel veilig?
Voor veruit de meeste mensen is cacao hartstikke veilig, zowel fysiek als geestelijk. Het staat bekend als een heel zacht en mild plantmedicijn.
Hoge bloeddruk en hartproblemen
Toch zijn er een paar contra-indicaties. Dit betekent dat je -als je hier bekend mee bent- geen cacao moet gebruiken. Mensen met een hoge bloeddruk en hartproblemen kunnen cacao beter vermijden. Door de cafeïne en theobromine werkt de cacao licht stimulerend namelijk.
Antidepressiva en slaapmedicatie
Ook mensen die SSRI-medicatie gebruiken (bijvoorbeeld anti-depressiva en slaapmedicatie) kunnen de cacao beter laten staan.
Bipolaire stoornis
Daarnaast wordt het gebruik van cacao ook afgeraden voor mensen met een bipolaire stoornis.
Zwangerschap
Hoewel een zwangerschap niet per sé een contra-indicatie is, raadt Cacao en Co je af om deel te nemen als je in verwachting bent. Ik ga er vanuit dat je kindje veel mee krijgt van het energetisch werk wat je zou doen tijdens een ceremonie en dat is – naar mijn mening- niet wenselijk.
Intakeformulier
Voor de ceremonie ontvang je een vragenlijst die je -naar waarheid- invult. Geef hierin eerlijk aan als je bekend bent met bovenstaande punten. Dit is voor je eigen veiligheid. Uiteraard krijg je je geld terug als je hierdoor niet kunt deelnemen aan de ceremonie.
Wanneer is rauwe cacao niet veilig?
Hoewel rauwe cacao voor de meeste mensen veilig is, wordt het afgeraden in de volgende gevallen:
- Hoge bloeddruk
- Hartproblemen
- Gebruik van antidepressiva
- Gebruik van slaapmedicatie
- Bipolariteit
Zwangerschap
Bij de Maya’s deden ook zwangere vrouwen mee met de ceremonies. Zij ondervonden hier geen nadelige gevolgen van. Toch raden we bij Cacao & Co je af om deel te nemen als je zwanger bent. Je gaat namelijk energetisch werken en ik geloof dat jouw kindje daar ook iets van mee krijgt. Voor de veiligheid van je kindje kun je jouw deelname beter uitstellen tot na de zwangerschap (en eventueel de borstvoedingsperiode)
Hoe bereid je cacao?
Bij Cacao & Co gebruiken we rauwe cacao in brokken. Deze worden in heel kleine stukjes gesneden. Voordat ik hier mee begin, zorg ik ervoor dat de energie in mijn werkruimte goed voelt. Dit doe ik door de ruimte te reinigen en vanuit een intentie te werken. Meestal gebruik ik de intentie dat de cacao iedere deelnemer mag geven wat hij of zij nodig heeft.
Warme drank bereiden
Als ik de cacao heb gesneden meng ik deze met lauwe kruidenthee en een snufje cayenne- of chilipeper. Meestal voeg ik dan nog een beetje zoet toe, zoals een beetje honing of een paar dadels. Rauwe cacao is heel bitter en in combinatie met de spicy peper vinden de meeste deelnemers het drankje niet heel lekker (to put it mildly). Een beetje zoet toevoegen verbetert de smaak behoorlijk.
Hoe smaakt cacao?
Bij cacao denk je al snel aan chocola. Lekker zacht en zoet. Voor de meeste mensen is het drinken van rauwe cacao dan ook even schrikken.
Bitter en spicy
Rauwe cacao is namelijk helemaal niet zoet. Het is juist erg bitter. Denk maar eens aan de extra pure chocoladerepen van meer dan 80% cacao. Dat komt een beetje in de buurt. In de warme cacao drank wordt ook een beetje chilipeper toegevoegd. Het originele drankje, zoals de Maya’s het drinken, is dus bitter en spicy.
Veel deelnemers zijn blij dat ik er een beetje zoet aan toevoeg, zodat de balans iets beter is. Als ik de drank inschenk wordt vaak gezegd: ‘het lijkt wel warme chocomelk’. Laat je niet verrassen door the looks, de smaak is echt heel anders.
Wat merk je van de cacao?
Iedere deelnemer ervaart de cacao op haar of zijn eigen manier. De één ziet van alles, terwijl de ander juist heel veel voelt in het lijf. Een derde ‘weet’ ineens van alles en weer een ander hoort woorden in z’n hoofd. Voor de meeste mensen voelt het én heel natuurlijk én heel bijzonder om deze ervaringen te hebben.
De innerlijke reis wordt wel eens beschreven als een droom waar je een beetje sturing aan kan geven.
Ga je trippen door de cacao?
Oh neeeh, noem het alsjeblieft niet zo 😫 – denk ik dan. Trippen heeft zo’n negatieve klank, alsof je een recreatieve drugs hebt genomen. Ik vind daar zelf niet zoveel mis mee, mits je op je veiligheid let. Maar het is heel iets anders dan wat je ervaart tijdens een cacao ceremonie.
Noem het liever een innerlijke reis. Hoewel cacao je in een andere staat van zijn brengt, door onder andere het stofje tryptofaan (what’s in a name?) wordt het effect van de ceremonie ook bepaald door de setting, de muziek, de begeleiding en jouw intentie. Het is dus meer dan een ‘simpele’ trip.
Moet je overgeven van cacao?
Cacao is over het algemeen heel mild en de bijna niemand hoeft te spugen van cacao. Heel af en toe is er iemand die even moet hoesten en dan een beetje moet spugen, maar dit zijn echt uitzonderingen.
Bij Cacao en Co staat er wel altijd een emmertje klaar, net als doosjes met tissues. Just in case.
Is cacao verslavend?
Nee, cacao is absoluut niet verslavend.
Over de ceremonie
Wat doen we op een ceremoniedag?
De ceremoniedagen van Cacao & Co zijn meestal van 10u tot 16u. Om 10u heet ik alle deelnemers welkom. We drinken dan een kop thee. Ook besteden we dan aandacht aan jouw intentie en je gedachten en gevoelens over thema. Vervolgens gaan we samen een oefening doen, die met het thema te maken heeft. Dit duurt ongeveer een uur.Â
Cacao drinken
Na deze oefening maken we ons klaar voor op de ceremonie. Je mag even een luchtjes scheppen of je intentie nog aanscherpen terwijl ik alles klaarzet. Vervolgens drinken we de cacao en dan begint de ceremonie. Tijdens de ceremonie lig je lekker op een zacht matrasje. Ik kom regelmatig bij je langs om te kijken of ik je ergens bij kan helpen.
Na ongeveer twee á drie uur merk je dat het effect van de cacao afneemt. Dan sluiten we ceremonie en eten we een lichte maaltijd. Dan is er ook ruimte voor het delen van je ervaringen als je dat wilt. Rond 16u vertrekt iedereen naar huis en mag je -hopelijk- lekker rustig aan doen de rest van de dag.Â
Veiligheid
In een heel enkel geval heeft een deelnemer iets langer de tijd nodig om uit de ceremonie te komen. Uiteraard laat ik je pas gaan als het helemaal veilig is. Daar mag je op rekenen. Safety first!Â
Hoe ziet het cacao-gedeelte eruit?
De cacao ceremonie start met het schenken van de cacao. Als iedereen een glas heeft vraag ik je om je met je aandacht naar je intentie te gaan. Als je je weer helemaal bewust bent van je intentie drink je de cacao. Dit mag in één keer, maar je kunt het ook in meerdere slokjes doen. Als je wilt mag je daarna nog een beetje thee of water drinken. Vervolgens ga je lekker liggen op je matje.
Ik start de muziek en daarna neem ik je mee in een geleide visualisatie. Je zult merken dat je door de cacao wordt meegenomen. Soms gebeurt dit tijdens de visualisatie al en anders vlak erna. Probeer je zoveel mogelijk over te geven aan dit gevoel en kijk waar de cacao je mee naar toe wil nemen.
Soms zul merken dat je helemaal in je reis zit en op een ander moment wil je misschien een beetje hulp. Dit hoort bij je reis, het gaat op en neer. Ik loop rond door de ruimte, dus voel je vrij om je hand op te steken als je hulp wilt. Dat doe ik graag.
Gedurende de hele ceremonie hoor je mij af en toe een verdieping geven aan je reis. Je zult merken dat dit vaak precies het zetje is wat je nodig hebt. Ook de muziek lijkt op de één of andere manier perfect aan te sluiten bij jouw reis.
Na 2 á 3 uur zul je merken dat je je reis op z’n einde komt. Vaak merk je dit aan je knorrende maag (tijdens de ceremonie is je hongergevoel helemaal verdwenen trouwens). Neem even de tijd om je inzichten op te schrijven in je notitieboekje. Als iedereen weer terug is uit z’n reis staat er een lichte maaltijd klaar. Ook is er dan ruimte om je bevindingen te delen en je vragen te stellen. Dit is uiteraard geen verplichting. Na de maaltijd sluiten we de ceremonie-dag en ga je weer naar huis.
Hoe lang duurt de ceremonie?
De hele ceremoniedag duurt ongeveer 6 uur (van 10u tot 16u). Het cacao-gedeelte van de dag duurt meestal 2 á 3 uur.
Wat doen we voor thema-oefening?
Deze oefening verschilt per thema. De oefeningen zijn altijd gebaseerd op één van deze technieken:
- lichaamsbewustzijns
- NLP
- hypnose
- systemisch werken
Hoe doe ik dat – loslaten?
Vaak zit in ons systeem iets opgeslagen, omdat we dat ooit niet wilden voelen. Dit kan ons flink in de weg zitten. Logisch dat je dat graag zou willen loslaten.
Ironisch genoeg doe je dat door te voelen. Heel kort maar. Als je 2 minuten bij de originele emotie kan zijn lost deze op.
In het dagelijks leven is dat vaak heel lastig of pijnlijk. De cacao helpt je om dit wel te doen, op een zachte manier.
Soms gaat loslaten bijna ongemerkt, maar vaak zie ik dat een deelnemer moet gapen, huilen, hoesten, boeren, scheetjes laten, spugen of naar de wc gaan. Meestal is het niet zo charmant, maar je zult blij zijn dat je ‘t hebt losgelaten. En door de cacao is dat ook minder genant dan het nu misschien lijkt.
Over de voorbereiding
Moet ik een bepaald dieet volgen vóór de ceremonie?
Nee, je hoeft voor deze ceremonie geen speciaal dieet te volgen.
Alcohol en drugs
Wel is het af te raden om de dag voor de ceremonie alcohol te drinken of andere drug te nemen.
Geen koffie
Op de dag van de ceremonie moet je ook koffie laten staan, omdat dit niet goed samengaat met cacao.
Nuchtere maag
Tenslotte eet je de laatste drie uren voor de ceremonie niets meer. Je gaat dus met een lege maag de ceremonie in. Op die manier komt de cacao sneller in je systeem, wat je ceremonie beter zal maken. Tijdens de ceremonie merk je niets van een hongergevoel. Pas aan het einde merk je dat je veel trek zult hebben.
Mag ik bepaalde dingen niet eten of drinken op de dag van de ceremonie?
Op de dag van de ceremonie moet je je koffie laten staan. Dit is geen fijne combinatie met de cafeïne en theobromine in de cacao.
De laatste drie uren voor de ceremonie eet je niets meer. Zo heb je een lege maag aan het begin van de ceremonie, waardoor de cacao beter in je systeem komt.
Maak je daarbij niet druk over een honger gevoel. De cacao onderdrukt dit gevoel. Pas aan het einde van de ceremonie merk je dat je trek krijgt. Dat is het teken dat je uit je innerlijke reis terug komt. Bij Cacao & Co staat er aan het einde altijd een lichte maaltijd klaar.
Waarom moet ik nuchter zijn voor de ceremonie?
Als je deelneemt aan een cacao-ceremonie eet je de laatste drie uur voor je de ceremonie niets meer. Je gaat dus met een lege maag de ceremonie in.
Als je dan de cacao-drank drinkt wordt deze sneller in je systeem opgenomen, dan wanneer je een volle maag zou hebben. Op die manier start je dus sneller met je innerlijke reis.
Heb ik geen honger als ik vooraf niet mag eten?
Door de werking van de cacao merk je niet meer dat je maag leeg is. De cacao zelf bevat natuurlijk ook een beetje voedingswaarde, maar vooral het effect van de cacao zorgt ervoor dat je geen honger hebt tijdens de ceremonie.
Aan het einde van de ceremonie zul je merken dat je juist wel honger krijgt. Dat is voor mij als begeleider het teken dat je aan het einde van je reis bent gekomen. Bij Cacao & Co staat er dan altijd een lichte maaltijd voor je klaar.
Moet ik een vragenlijst invullen?
Ja, dat is verplicht.
Klinkt misschien een beetje streng, maar bij Cacao & Co staat veiligheid en vertrouwen hoog in het vaandel. Om jou goed te kunnen begeleiden bereid ik me voor aan de hand van jouw intakeformulier.
In de ceremonie kom je vaak innerlijke stukken tegen, die gelinkt zijn met jouw antwoorden uit de vragenlijst. Door deze connectie te maken kun je een stukje dieper in je ceremonie gaan. Zo haal je er uiteindelijk meer uit.
Moet ik een intentie formuleren?
Het formuleren van een intentie is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden.
Je geeft daarmee namelijk een richting aan je ceremonie. Bovendien maak jij jezelf bewust en vooral onbewust klaar voor de ceremonie. In sommige gevallen gebeuren er vóór de ceremonie al dingen, die met je intentie samenhangen. Dat lijkt dan soms slechts toeval, maar blijkt achteraf vaak precies te passen bij je intentie en je ceremonie.
Hoe doe ik dat – een intentie formuleren?
Een intentie is eigenlijk combinatie van een wens, een verlangen en een doelstelling. Deze kun je heel specifiek formuleren, maar ook wat losser.
De een formuleert een intentie over het verkrijgen van een inzicht, terwijl de ander juist liever iets wil loslaten wat energetisch in de weg zit.
Startpunt
Als je geen idee hebt waar je moet beginnen met formuleren, is het thema van de ceremonie een mooi startpunt. Matcht dit thema met waar je op dit moment mee bezig bent?
Zoja, dan heb je de eerste richting al te pakken. Maak hem nu iets specifieker. Misschien wil je meer van dit thema in je leven ontvangen? Of wie weet wil je juist ontdekken wat er in de weg zit?
Als je juist niet iets met het thema van de ceremonie hebt, weet je waarschijnlijk wel iets waar je liever je aandacht op zou willen richten, toch? Neem dit dan als basis en probeer specifieker te worden.
Vertrouwen
In sommige gevallen formuleren deelnemers hun intentie als volgt: “ik ontvang precies wat er op dit moment in mijn leven nodig is”. Hiermee geef je je eigenlijk helemaal over aan de cacao en heb je vol vertrouwen dat dit de bedoeling is.
Wat als ik geen intentie heb?
Als je heel duidelijk voelt dat je geen specifieke intentie hebt, dan adviseer ik altijd om ‘m heel ruim te formuleren. Bijvoorbeeld: “Ik ontvang vandaag precies wat voor mij de bedoeling is” of “Ik laat vandaag precies los wat losgelaten mag worden”.
Krijg ik opdrachten ter voorbereiding?
Bij iedere ceremonie stel ik een bepaald thema centraal. Één van de voorbereidende opdrachten gaat over dit thema. Ik nodig je uit om voor jezelf af te vragen wat dit thema voor jou betekent. Ga dit na bij jezelf in de dagen voor de ceremonie. Is het in overvloed aanwezig of zou je er wel wat meer van willen?
Op papier
Zet je gedachten en gevoelens hierover op papier, het liefst een stuk of drie keer. Je zult zien dat je daardoor meer tot de kern komt. Als je wilt mag je dit delen tijdens de ceremonie-dag. Dit kan waardevolle informatie zijn om je ceremonie te verdiepen. Uiteraard is dit niet verplicht.
Intentie
Naast deze opdracht krijg je ook de vraag om je intentie voor de ceremonie-dag te formuleren. Ook deze mag je delen als je je daartoe geroepen voelt.
Wat als ik niets met het thema heb; kan ik dan wel deelnemen?
Jahoor, ook als je niets met het thema hebt mag je deelnemen aan de ceremonie. Ga dan voor jezelf na of je aan een ander thema wilt werken. Als dat het geval is, mag je hier je gedachten en gevoelens over opschrijven. Doe dit minimaal 2 á 3 keer, zodat je de diepte in gaat.
Op de ceremoniedag doen we een opdracht die samenhangt met het centrale thema. Dit sluit in jouw geval dan waarschijnlijk minder goed aan. Ik help je graag met een specifieke eigen opdracht tijdens de ceremonie dag.
Wat moet ik meenemen naar de ceremonie?
De meeste benodigdheden liggen voor je klaar op de ceremonie-dag om je een comfortabele innerlijke reis te laten ondergaan. Kussentjes en dekens. Tissues en make-up remover 😉. En na afloop een lichte maaltijd.
Uiteraard mag je zelf ook spullen meenemen om je comfort te verhogen. Misschien vind je je eigen kussen wel het allerfijnst. Of neem je een eigen slaapzak mee. Mag allemaal.
Verder adviseer ik je ook om een notitieboekje en een pen mee te nemen. En natuurlijk je intentie en je schrijf-opdracht over het thema.
Wat doe ik aan naar de ceremonie?
De ruimte waar de ceremonies van Cacao & Co worden gehouden zijn altijd heel comfortabel (hou ik zelf ook van!). We zorgen er dus ook voor dat de temperatuur goed is.
Toch raad ik je aan om een aantal laagjes kleding te dragen, het liefst in lichte kleuren. De meest intensieve delen van de ceremonie kunnen namelijk heel koud aanvoelen. Natuurlijk heb je dan een dekentje, maar een vestje extra voelt dan vaak heel fijn.
Kies er ook voor om relaxte kleding aan te doen. Een chill-outfitje is een aanrader. En warme sokken of pantoffels zou ik ook zeker meenemen.
Over de effecten
Waarom zou je meedoen aan een ceremonie?
Je hebt vast wel gemerkt dat er steeds meer geschreven en gepraat wordt over cacao-ceremonies. Het is nog niet voor iedereen normaal, maar het wordt wel steeds bekender. Daardoor worden steeds meer mensen nieuwsgierig naar de effecten van een cacao-ceremonie.
De meeste mensen die meedoen aan een ceremonie willen concreet ergens aan werken. In bijna alle gevallen gaat het over persoonlijke zaken. Ze willen ergens een nieuw inzicht over of willen juist een innerlijke blokkade loslaten.
Andere mensen zijn vooral heel nieuwsgierig naar wat een ceremonie inhoudt. Ook dat kan natuurlijk een prima reden zijn om mee te doen (wel belangrijk om te beseffen dat rauwe cacao geen party drug is).
Wat levert een ceremonie mij op?
Veel deelnemers ervaren een heerlijk geluksgevoel na afloop van de ceremonie. Vaak zijn ze verbaasd over hoe gemakkelijk ze de diepte in konden gaan om aan hun innerlijke blokkade te werken. En deze vervolgens los te laten. Of af te sluiten. Hierdoor voelen ze zich veel lichter.
In de dagen erna blijft dat bijzondere gevoel vaak.
Ook vertellen ze regelmatig dat ze weer meer in touch met hun gevoel zijn. Dat ze hun hart meer geopend hebben. En wat minder in hun hoofd zitten.
Doordat ze aan hun blokkades hebben gewerkt, stroomt de energie weer. Er is meer verbinding met zichzelf. Deze veranderingen zijn vaak blijvend. Lekker he?
Na de ceremonie
Kan ik veilig weer naar huis na de ceremonie?
De effecten van de cacao zijn na een uur of 2 á 3 uitgewerkt. Zeker als je dan iets hebt gegeten merk je al snel dat je ‘er weer bent’. Toch zal ik altijd met je dubbelchecken of je je weer ‘normaal’ voelt. En als er ook maar een beetje twijfel is bij jou of bij mij, dan laat ik je nog niet gaan. Safety first!
Van alle mensen die ik heb begeleid de afgelopen jaren was één deelnemer niet klaar om naar huis te gaan. Zij had in haar ceremonie een weggestopt trauma aangeraakt, wat nog niet was afgerond. Gelukkig heb ik verschillende andere energetische technieken waarmee ik je kan helpen om een trauma los te laten. Na een korte behandeling kon deze dame alsnog naar huis.
Waar moet ik rekening mee houden na de ceremonie?
Hoewel je na de ceremonie uiteraard weer terug kan in het ‘normale leven’ is het fijn om jezelf een zachte landing te gunnen. Als het lukt om je agenda de avond en de dag erna lekker leeg kunt houden.
Vermijd drukke situatie
Uiteraard is het niet altijd mogelijk om dit zo te plannen. Wel adviseer ik je om drukke situaties zoals een netwerkborrel, een drukke kroeg of een club te vermijden. Je staat na zo’n ceremonie energetisch behoorlijk open waardoor je van alles meekrijgt van andere mensen.
Zorg goed voor je lijf
Neem je rust als je voelt dat je dit nodig hebt. Je innerlijke proces gaat onbewust nog verder. Vermijd ook alcohol en andere drugs op de avond en de dag na de ceremonie.
Schrijf het op
Ook in de dagen na de ceremonie zullen er nog allerlei kwartjes vallen. Deze blijven beter hangen als je ze opschrijft. Andersom werkt trouwens ook. Als je begint met schrijven beginnen de kwartjes te vallen.
Kunnen we na de ceremonie nog contact hebben?
Jazeker! In de dagen na de ceremonie check ik altijd hoe het met je gaat en of je goed geland bent. Als je merkt dat je nog even wilt napraten of sparren, neem dan ook alsjeblieft zelf contact op.
Kan ik vaker meedoen aan een cacao ceremonie?
Jahoor, dit kan zelfs een heel goed idee zijn. Als je in korte tijd een aantal ceremonies volgt kan dit een versterkend effect hebben.
Wel is het heel belangrijk om steeds te voelen bij jezelf of het voor jou echt het moment is.