be prepared

Aan de slag

Zo bereid je je goed voor

Tijdens de retraite gaan we aan de slag met een oefening die het Levenswiel heet. Een deel van deze opdracht mag je voor de retraite alvast voorbereiden. Deze voorbereiding duurt ongeveer een uurtje.

Neem je scoreformulier en je wordclouds mee naar de retraite. Deze heb je nodig om het vervolg van deze oefening te doen.

Bekijk onderstaande video om de opdracht uitgelegd te krijgen. Onder de video vind je een downloadknop om het scoreformulier en de wordclouds te downloaden.

Succes met deze voorbereiding!

 

Een intentie. Ooit van gehoord? Misschien gaat er bij jou meteen een belletje rinkelen. Of heb je juist geen idee waar ik ‘t over heb. Veel mensen die ik hierover spreek, vragen zich af wat het nou precies is. 

 

Iets met een intentie doen betekent zoveel als dat je met een bedoeling iets doet; dat je het bewust doet. Je intentie ‘zetten’ betekent dus een moment nemen om te bepalen wat je bewust wilt doen. 

 

Klinkt een beetje vaag misschien, maar in deze video leg ik je precies uit hoe je dat kan doen. Én ik deel een oefening met je, die je hierbij kan helpen. 

 

Als je een intentie zet, ben je eigenlijk bezig om je aandacht in die richting te brengen. Doordat je werkt met een intentie ga je daar automatisch op focussen. Dat is hoe wij als mensen nou eenmaal werken. 

 

Misschien ken je wel Murphy’s law. Dat er iets helemaal verkeerd gaat aan het begin van de dag en ineens lijkt alles de hele dag tegen te zitten. Waarschijnlijk komt dat omdat je -door dat eerste incident- je vooral focust op de andere ongelukjes en pechgevallen. 

 

Goed nieuws: het tegenovergestelde is ook waar. 

 

Als je de dag met een positieve intentie start, zal je focus gaan naar positieve gebeurtenissen die in lijn zijn met je intentie. 

 

Je kan een intentie trouwens zetten voor ieder moment, dat jij wil. Om de dag mee te beginnen bijvoorbeeld. Of voor een lastig gesprek. Voor een sportsessie. Voor een ceremonie. Of in dit geval: voor een retraite. 

 

De makkelijkste manier om een intentie te formuleren is jezelf afvragen: “Hoe wil ik me voelen na afloop?” 

 

Tijdens de retraite gaan we iets specifieker te werk. We gaan aan de slag met het Levenswiel. Heb je daar ooit van gehoord? 

 

Van origine komt het levenswiel uit het Tibetaans boeddhisme en wordt het gebruikt om te onderwijzen over een aantal boeddhistische concepten. Alle facetten van het boeddhistische leven vind je hier in terug. Een behoorlijk ingewikkelde tool. 

 

Voor nu gebruiken we een sterk vereenvoudigde variant, die dient om de stand van zaken van de verschillende onderdelen van je leven op te nemen. Dit helpt je om je intentie richting te geven. 

 

In het levenswiel vind je 12 vakken; allemaal onderdelen van jouw leven. 

 

In willekeurige volgorde zijn dit de volgende onderdelen: 

 

  1. Familie 
  2. Vrienden 
  3. Partner
  4. Liefde & sex 
  5. Gezondheid & fitheid 
  6. Plezier & recreatie
  7. Leefomgeving & gemeenschap 
  8. Levensmissie & hoger doel 
  9. Spiritualiteit 
  10. Persoonlijke groei & ontwikkeling 
  11. Geld & financiën 
  12. Carrière & werk 

 

Dit levenswiel wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt in allerlei managementtrainingen. Af en toe wisselen de onderdelen misschien een beetje maar in grote lijnen zijn ze gelijk. Ze worden vooral vanuit de mentale laag ingevuld. Vaak is dan de opdracht om te bedénken welk rapportcijfer ieder onderdeel van het wiel op dit moment krijgt. 

 

Nou, dat denken vraagt vooral iets van de mentale laag.Naast een mentale laag hebben we ook allemaal een fysieke laag, een emotionele laag en een spirituele laag. 

 

Tijdens de retraite werken we niet alleen vanuit de mentale laag, maar vooral ook vanuit de andere lagen. En mocht je op dit moment geen idee hebben hoe je dat dan moet doen: geen zorgen. Daarin wordt je helemaal begeleid tijdens de retraite. Daar hoef je vooraf nog niets mee te doen. 

 

Wat je wél mag doen is het volgende: 

 

Allereerst mag je het scoreformulier en de wordclouds uitprinten. Deze vind je via de knop onder het filmpje. 

 

Neem dan het score formulier en geef ieder deel van het levenswiel een rapportcijfer, in de linkerkolom, bij het woordje ‘beredeneerd’. Eventueel schrijf je een paar steekwoorden erbij om te onthouden waarom je dat rapportcijfer geeft. 

 

Als je je scores hebt ingevuld ga je naar de wordclouds. Ieder deel van het levenswiel heeft een eigen wordcloud. Op de wordclouds mag je alle associaties die voor jou bij dit deel horen, opschrijven. Als je liever tekent en kriebelt, ga je gang. Het hoeft niet mooi, gestructureerd of netjes te zijn. Met deze oefening leeg je als het ware je hoofd op het papier.   

 

Als dat gelukt is, heb je misschien al een beetje meer idee over jouw intentie. Schrijf dat op, zodat je het goed onthoudt. 

 

Tijdens de retraite gaan we verder met deze oefening. Je krijgt dan misschien nog meer ideeen over jouw intentie. En als je wilt, kun je jouw intentie dan nog aanpassen of finetunen. 

 

Neem zowel je scoreformulier als de wordclouds mee naar de retraite. Deze heb je dan weer nodig. 

 

Succes met deze oefening!