Hallo magische verbinding!

Dag-retraite – Boost je gelukshormonen met rauwe cacao

Lichter leven met cacao?

Chocola maakt gelukkig. Dat weet bijna iedereen. Toch gaat het in deze dag-retraite niet over chocola.

 

Niet helemaal waar

Dat gelukkige gevoel komt eigenlijk niet doordat je chocola eet, maar door de associatie die je met chocola hebt. Herinner je je nog dat ooit een chocolaatje kreeg als kadootje. Of als beloning? Dat fijne gevoel van toen heb je waarschijnlijk aan het eten van chocola gekoppeld.

 

Geluksstofjes

Toch is het niet helemaal een fabeltje, die link tussen chocola en geluk. In cacao, het belangrijkste bestandsdeel van chocola, zitten namelijk verschillende stofjes die voor een geluksgevoel zorgen. Je serotonine en endorfine krijgen er een boost van; dat geeft een heerlijk gevoel.  In een gewone reep chocola zitten echter niet genoeg van die stofjes om dat effect te ervaren. Daarvoor heb je echt rauwe cacao nodig. Tijdens deze dag retraite gebruiken we alleen biologische rauwe cacao van de hoogste kwaliteit.

 

Maya wijsheid

Oorspronkelijk komt cacao uit Midden-Amerika. Al in de tijd van de Maya’s werden heilige ceremonies gevierd met cacao. Een ‘medicijn’ werd het genoemd. Die geluksboosters openen je hart, daar staan ze om bekend. Voor ons in deze tijd is dat ook heel relevant. Denk maar eens hoe vaak jij in je hoofd zit. Nadenken over je maaltijden, koolhydraten berekenen, je glucosewaarden controleren. Als je de verbinding met je hart weer wilt maken, kan rauwe cacao je daar heel goed bij helpen.

 
Warm cacaodrankje

Voor de start van de ceremonie formuleer je je eigen intentie. Een intentie kan zijn dat je inzicht wil krijgen in een belangrijke zaak of het antwoord op een belangrijke vraag. Als de ceremonie wordt geopend krijg je een warme drank. De ingredienten zijn rauwe cacao, kruidenthee en een beetje chilipeper. Nauwelijks koolhydraten. Als je het drankje hebt gedronken ga je met gesloten ogen zitten of liggen.

 

Mooie rustige muziek en een begeleidende meditatie nemen je mee op een innerlijke reis. Rond een half uur merk je de eerste effecten van de cacao. Wat die effecten zijn verschilt per persoon. Misschien zie je beelden voor je of voel je van alles in je lijf. Of ‘weet’ je ineens bepaalde dingen.

Ongeveer twee uur duurt deze innerlijke reis, daarna land je weer rustig in het hier en nu. Vaak is het fijn om een moment te nemen om je ervaringen op te schrijven. Ook in dit deel van de retraite vallen er vaak nog vele kwartjes. Net als in de gezamenlijke nabespreking. Door de verhalen van anderen krijg je soms nog meer inzichten. Als je wilt, mag je ook zelf je ervaringen delen en je vragen stellen.

 

Mild medicijn

Liefdevol en zacht wordt cacao vaak genoemd. Stel je voor dat je een emmertje zelfliefde over je heen gooit. Soms zijn er wel heftige emoties, wat aangeeft dat je jezelf echt aan het opschonen bent. Om je daar bij te begeleiden is altijd professionele begeleiding aanwezig.

 

Fijne locatie

Twee heel belangrijke onderdelen van een fijne ceremonie zijn de mindset en de setting waarin de ceremonie plaats vindt. Om je mindset te optimaliseren krijg je in de dagen voor de ceremonie een mail met twee oefeningen. Dit helpt je ook om je intentie goed te formuleren.

 

Qua setting wordt je volledig ontzorgt. In een prachtige villa in de Brabantse bossen bij Liempde (tussen Eindhoven en Den Bosch) liggen comfortabele matjes klaar voor je, net als de warme dekentjes. Voor het eten en drinken wordt uiteraard gezorgd, net als voor professionele begeleiding. De setting is dus ook helemaal in orde.

    

 

 

Dit schreef Rachel na haar cacao-ervaring

Ik had geen idee wat mij te wachten stond toen ik de cacaoceremonie ging doen. Ik ging er open in, maar tegelijkertijd vond ik het ook wel spannend. Er werd zo goed voor me gezorgd, dat ik mij snel veilig voelde en mij kon overgeven.

 

De cacao ceremonie was voor mij een hele fijne en vooral bijzondere ervaring. Het heeft mij veel waardevolle inzichten gegeven over mijzelf en mijn leven. Toen het klaar was voelde ik een enorme rust en dankbaarheid. Het is een eerste kennismaking die mij nieuwsgierig maakt naar wat er nog meer te ontdekken is.

 

 

 

Veilig en vertrouwd

Veiligheid en vertrouwen zijn heel belangrijke peilers voor ons. Daarvoor zorgen we ook in deze dag retraite. Er wordt altijd een energetische check gedaan. Energetische blokkades worden dan opgespoord, zodat je die al vooraf los kunt laten. Ook tijdens de ceremonie zorgen we goed voor je, zowel op energetisch als praktisch niveau.

 

Cacao is heel mild en bijna iedereen kan het gebruiken. Alleen als je hartproblemen hebt of een hoge bloeddruk hebt, of gebruikt maakt van SSRI-medicatie (bijvoorbeeld anti-depressiva en slaapmedicatie), dan is het handig om met je huisarts te overleggen. Dit kunnen namelijk contra-indicaties zijn. Bij een zwangerschap is een het gebruik van cacao in principe veilig, maar ik adviseer je om altijd te overleggen met ons over de begeleiding.

 

Voelen, voelen, voelen

Als jij klaar bent met altijd in je hoofd zitten? Heb je juist behoefte aan de verbinding met jezelf, met je hart? Zin om lichter te leven door jouw inzichten te krijgen? Meld je dan aan voor deze dag retraite. ‘t Wordt een heerlijke dag!

Heb jij zin om lichter te leven met type 1 diabetes?

En om je gelukshormonen een boost te geven?

Schrijf je dan snel in!

Wij kijken er naar uit om je te verwelkomen; ‘t wordt fantastisch!

Let’s mail

Wil je eerst even overleggen? Ik help je graag, mail me maar.

 

Wil je wel maar kan je niet op deze retraite dag? Er worden regelmatig nieuwe data toegevoegd. Houd deze pagina en de socials in de gaten.