Wat is een cacao ceremonie?

Als je wel eens een magazine openslaat of wel eens op de socials scrollt dan heb je vast en zeker wel eens over een cacao-ceremonie gelezen. Maar wat is een cacao-ceremonie nou precies? In deze blog leg ik je daar meer over uit.

Wat is een cacao-ceremonie nou precies? 

 

Een paar jaren geleden werd ik regelmatig verbaasd aangekeken als ik vertelde over cacao-ceremonies. “Wat voor een ceremonie!?” Soms werd er gedacht dat er we dan zelf bonbons gingen maken. Best logisch eigenlijk, iedereen kent cacao als hoofdingrediënt van chocola. Tegenwoordig is er veel meer bekendheid, maar toch krijg ik nog best vaak de vraag “Wat is een cacao-ceremonie nou eigenlijk precies?”. 

 

Simpelweg is een cacao-ceremonie een ceremonie waarbij je een drankje van rauwe cacao drinkt. Een ceremonie is eigenlijk een ritueel, waarin je de tijd neemt om aandacht te besteden aan een bepaalde wens of intentie. Je kunt een ceremonie alleen of met anderen doen. In veel gevallen wordt een ceremonie geleid door een begeleider. 

 

Veilig en vertrouwd

Iedere begeleider bouwt een ceremonie anders op. Bij Cacao & co starten we altijd met een kennismaking, soms al vóór de ceremonie-dag. Je veilig en vertrouwd voelen zijn heel belangrijk voor een fijne ceremonie. (Cacao is voor de meeste mensen helemaal veilig hoor, lees deze blog maar eens)

 

Na de kennismaking wordt je intentie besproken en soms nog een beetje aangescherpt. Een intentie is eigenlijk een wens of verlangen, die je graag tot werkelijkheid wilt laten komen. Door dit hardop uit te spreken en mee bezig te zijn, zet je energetisch al het een en ander in werking. 

 

Vaak doen we nog een verdiepende oefening om nog meer structuur en invulling aan je intentie te geven. Hierdoor versterk je nog eens wat je met het uitspreken van je intentie als gestart bent. Het gebeurt regelmatig dat je door zo’n oefening je intentie verder aanscherpt. 

 

Cacao ceremonie

Na het uitspreken en verdiepen van je intentie start het ceremoniële gedeelte. In de meeste gevallen neem je plaats op een matrasje of op een stoel. Bij een cacao-ceremonie ontvang je je cacao-drankje van je begeleider. Dit drink je in een rustig tempo op. 

Je begeleider neemt je mee in een visualisatie. Je zult dan  merken dat je door de cacao wordt meegenomen. Soms gebeurt dit tijdens de visualisatie al en anders vlak erna. Het klinkt misschien spannend, maar als je durft te vertrouwen en de controle een beetje los kan laten haal je het meeste uit een ceremonie.  

Door de visualisatie wordt je vaak al heerlijk ontspannen en rustig en kom je in een andere staat van zijn. Je kunt je meer richten op jezelf in plaats van wat er om je heen gebeurd. De cacao neemt je mee op een innerlijke reis. Sommigen beschrijven het als een droom waar je zelf sturing aan kan geven. 

 

Inzichten

Vaak ontdek je welke emoties van vroeger je hebt onderdrukt of weggestopt. Of je ontdekt wat je juist gemist hebt. Ook is het voor de meeste mensen glashelder hoe dit te maken heeft met je intentie. En wat je er mee kan in het ‘gewone’ leven. 

Deze inzichten gaan soms gepaard met verdriet maar dit duurt vaak maar eventjes. Het gevoel wat overheerst is meestal een overvloed aan liefde. Alsof je hart open is gegaan. Cacao wordt niet voor niets een hartopener genoemd. 

Vaak duurt dit ceremoniele gedeelte van de dag zo’n 2 a 3 uur. Daarna voel je heel ontspannen en ‘weer terug op aarde’. Hetzelfde en toch anders. 

 

Afsluiting

Bij Cacao & co staat altijd een lekkere warme hap klaar na een ceremonie. Ook is dat het uitgelezen moment om je verhaal en je inzichten te delen – als je dat wilt. Ook is het fijn om dan nog samen te kijken welke inzichten nog verduidelijkt of geïnterpreteerd mogen worden. 

Wil je een cacao-ceremonie bijwonen?

Dat kan natuurlijk bij Cacao & co

De belangrijkste peilers van de caca0-ceremonies bij Cacao & co zijn veiligheid en vertrouwen. Alleen dan kun jíj́ een fijne innerlijke reis maken. Benieuwd hoe zo’n cacao-ceremonie bij ons er uit ziet?