Ga je trippen of hallucineren van cacao?

hallucineren - bergen met roze achtergrond en vage lichten
“Enneh… ga je dan lekker trippen?!” Zeker van sceptische mensen krijg ik deze reactie best vaak. Misschien schoot het ook even door jouw hoofd. “Oh neeeh, noem het alsjeblieft niet zo 😫” – denk ik dan. In deze blog uit leg ik je uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een trip met recreatieve drugs en een cacao-ceremonie. En of je van cacao gaat hallucineren.
hallucineren - bergen met roze achtergrond en vage lichten

Ga je hallucineren tijdens een cacao-ceremonie?

Een veelgemaakte associatie met een cacao-ceremonie: daar ga je van hallucineren. Of trippen. Trippen heeft zo’n negatieve klank, alsof je een recreatieve drugs hebt genomen. Ik vind daar zelf niet zoveel mis mee, mits je op je veiligheid let. Maar het is heel iets anders dan wat je ervaart tijdens een cacao ceremonie.

Noem het liever een innerlijke reis. Hoewel cacao je in een andere staat van zijn brengt, door onder andere het stofje tryptofaan (what’s in a name?) wordt het effect van de ceremonie ook bepaald door de setting, de muziek, de begeleiding en jouw intentie. Het is dus meer dan een ‘simpele’ trip.

 

Intentie

Het belangrijke verschil wat mij betreft zit ‘m in de intentie waarmee je het gebruikt. Maar eerst even over wat je dan ervaart door de rauwe cacao. 

Iedere deelnemer ervaart de cacao op haar of zijn eigen manier. De één ziet van alles, terwijl de ander juist heel veel voelt in het lijf. Een derde ‘weet’ ineens van alles en weer een ander hoort woorden in z’n hoofd. Voor de meeste mensen voelt het én heel natuurlijk én heel bijzonder om deze ervaringen te hebben. Alsof ze informatie van hun diepere ik ontvangen. Of hun eigen intuitie weer ‘aan’ voelen staan. Maar is dat nou eigenlijk hallucineren?

 

Nou, de innerlijke reis wordt door sommige deelnemers wel eens beschreven als een droom waar je een beetje sturing aan kan geven.

 

Hallucineren

Als je even googled op hallucineren, dan zie je de volgende omschrijving staan: “De droomachtige waarneming van dingen die niet uit de werkelijkheid voorkomen, maar uit het eigen ik”. Daar lijkt dus wel een link te maken met hoe veel deelnemers een cacao-ceremonie ervaren. Volgens het UMC is dat trouwens helemaal niet erg.

Zij geven aan dat iedereen in staat is tot hallucinaties. Óók zonder bijvoorbeeld slaaptekort of drugsgebruik. Het wordt volgens hen pas een probleem als je angstig of somber wordt door de beelden die de hallucinaties je laten zien.

 

Cacao is heel zacht

De meeste mensen beschrijven cacao als ‘heel zacht’, maar in een heel enkel geval voelt een stukje van de innerlijke reis juist heel spannend, zwaar of verdrietig. En dat is niet zo gek. Als je in die andere staat bent – dit is de staat van verbinding, waar de cacao jou bij – heb je weer toegang tot emoties die je heel lang had weggestopt. En dan kan best even verdrietig of zwaar voelen. Daarom is het zo fijn om een goede begeleiding te hebben tijdens een ceremonie.

De cacao helpt je om het te herbeleven maar dan vanaf een afstandje. Zachter en veel korter. En het goede nieuws is, dat je daarna ook van die weggestopte emotie af bent. Heerlijk dus! 

Juist die verandering in je leven ná de ceremonie is de reden waarom mensen deelnemen aan een ceremonie. Dat is wat mij betreft het belangrijkste verschil met een tripje op recreatieve drugs. 

 

Vijf verschillen tussen cacao en drugs

Voor de volledigheid heb ik ook de andere grote verschillen voor je op een rijtje gezet: 

 

  • Chemische samenstelling en de effecten hiervan:

Recreatieve drugs bevatten vaak synthetische of chemisch bewerkte stoffen, die uit een lab komen. Die stoffen zorgen voor allerlei veranderingen in het bewustzijn kunnen veroorzaken, zoals hallucinaties en verdoving.

vs

Rauwe cacao bevat natuurlijke stoffen zoals theobromine en anandamide, die juist subtielere effecten hebben, zoals het verhogen van energie, het openen van het hartchakra, je intuitie beter horen en het bevorderen van een gevoel van je welzijn.

 

  • Je intentie en hoe je het gebruikt:

Recreatieve drugs worden vaak gebruikt zonder specifieke intentie, vaak om plezier of ontsnapping te zoeken.

vs

Rauwe cacao wordt juist vaak gebruikt in ceremoniële contexten met spirituele, emotionele of helende intenties. Het wordt ingezet als hulpmiddel voor persoonlijke groei en bewustwording.

 

  • Risico op verslaving en afhankelijkheid:

Recreatieve drugs hebben soms een risico voor verslaving en fysieke of psychologische afhankelijkheid.

vs

Rauwe cacao is niet verslavend en leidt over het algemeen niet tot afhankelijkheid.

 

  • Gezondheids- en welzijnseffecten:

Recreatieve drugs kunnen behoorlijk negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, waaronder schade aan organen, cognitieve problemen en psychologische stoornissen.

vs

Rauwe cacao wordt juist vaak geprezen om zijn antioxidanten en voedingsstoffen. Die kunnen een positief effect hebben op je gezondheid, zoals het stimuleren van je immuunsysteem en het verbeteren van je stemming.

 

  • Wettelijke en sociale status:

Recreatieve drugs zijn vaak illegaal en het bezit of gebruik ervan kan strafrechtelijke gevolgen hebben. 

vs

Rauwe cacao is legaal en wordt in sommige culturen juist gewaardeerd vanwege zijn traditionele en spirituele betekenis.

 

Als jij er over denkt om een cacao-ceremonie bij te wonen helpt dit rijtje je hopelijk om te ontdekken of het wel of niet bij je past. Twijfel je of een ceremonie veilig is? Check dan deze blog maar eens. 

 

Wil je een cacao-ceremonie bijwonen?

Dat kan natuurlijk bij Cacao & co

De belangrijkste peilers van de caca0-ceremonies bij Cacao & co zijn veiligheid en vertrouwen. Alleen dan kun jíj́ een fijne innerlijke reis maken. Benieuwd hoe zo’n cacao-ceremonie bij ons er uit ziet?