23/02/23

Is een cacao-ceremonie eigenlijk gevaarlijk?

Als je je afvraagt of een cacao-ceremonie iets voor jou is, wil je zeker weten dat het niet gevaarlijk is. Gelukkig is cacao voor de meeste mensen simpelweg heel veilig. Toch is het altijd slim om je iets meer te verdiepen. Safety first, right? Met deze zaken moet je rekening houden.

Cacao-ceremonie is voor bijna niemand gevaarlijk

Cacao is een behoorlijk veilig plantmedicijn. De ceremonies zijn vaak heel mild, zacht en liefdevol. Een instapmodelletje als je nog nooit iets van dit soort ceremonies hebt bijgewoond. Toch is het altijd goed om in de gaten te houden of een cacao-ceremonie ook voor jou niet gevaarlijk is.

 

Contra-indicaties van cacao

Er zijn slechts een aantal contra-indicaties voor cacao. Een contra-indicatie is een reden of omstandigheid om een bepaalde behandeling of geneesmiddel niet toe te passen of alleen na overleg met een deskundige. De meeste contra-indicaties hangen samen met de stofjes theobromine en in lichtere mate cafeïne. Cacao bevat ongeveer een tiende van de cafeïne bevat die in koffie wordt aangetroffen en heeft een licht stimulerende werking. Theobromine is ook een stimulerend middel. Het verhoogt je hartslag en verlaagt juist je bloeddruk.

 

Psychoses

Een cacao-ceremonie kun je bijvoorbeeld beter voorbij laten gaan, als je erfelijk belast bent met psychoses. Ook als je zelf nooit last van psychoses hebt gehad, maar je broer, zus of één van je ouders wel, wordt het ontraden om deel te nemen aan de cacao-ceremonie.

 

Hart- en bloeddrukproblemen

Hartproblemen en bloeddrukproblemen kunnen ook een contra-indicatie zijn. De hartslagverhogende en bloeddrukverlagende effecten van theobromine hebben mogelijk een effect. Bij lichte klachten zou je een lagere dosis kunnen proberen. Bij zware klachten is het altijd raadzaam om met een arts te overleggen.

 

Depressie

Voor mensen met depressieve gevoelens kan cacao heel veel goeds betekenen, omdat het je serotonine peil sterk beïnvloed. Hierdoor maak je geluksgevoelens aan, waardoor je minder of helemaal niet meer depressief voelt. Let echter heel goed op als je anti-depressiva slikt. Dan wordt het gebruik van cacao juist sterk afgeraden. Dit geldt ook als je Sint-Janskruid gebruikt.

 

Zwanger of borstvoeding

Bij de Maya’s, de grondleggers van de cacao-ceremonies, dronken zwangere en borstvoedende vrouwen gerust een kopje cacao mee. Toch wordt hier tegenwoordig iets meer aandacht aan besteedt. De effecten van de theobromine en cafeïne kunnen wellicht nadelige effecten hebben. Overleg hierin met de begeleider van de ceremonie.

Slaapproblemen

De kleine hoeveelheid cafeïne heeft waarschijnlijk nauwelijks effect op je slaap. Enkel bij hoge gevoeligheid zal je hier iets van merken. Een lagere dosering kan dan wenselijk zijn. Ook met het tijdstip van de ceremonie kun je hiermee rekening houden. Kies dan bij voorkeur een ceremonie overdag.

 

Rol van je begeleider

Kijk altijd of de begeleider van de ceremonie je een duidelijk antwoord kan geven op vragen omtrent veiligheid. In mijn ogen zou een begeleider bij twijfel contact op moeten nemen met een huisarts of ander medisch onderlegd persoon. Uiteraard heb je daar zelf ook een verantwoordelijkheid in en kun je ook je eigen arts raadplegen.

 

Veilig bij je begeleider

Naast de medische kant van veiligheid hoor je je in de ceremonie ook fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel veilig te voelen. Deze vormen van veiligheid worden grotendeels beïnvloed door de begeleider(s) van de ceremonie. Zorg altijd dat je een goed gevoel hebt bij je begeleider en dat je eventuele vragen vooraf kunt stellen. In deze blog leg ik je uit waar je op kunt letten.

Twijfel je?

Heb je twijfel bij je begeleider en diens manier van werken? Zoek dan vooral verder tot het wel goed voelt. Veiligheid is immers een basisvoorwaarde voor een fijne ceremonie.

Wil je een cacao-ceremonie bijwonen?

Dat kan natuurlijk bij Cacao & co

De belangrijkste peilers van de caca0-ceremonies bij Cacao & co zijn veiligheid en vertrouwen. Alleen dan kun jíj́ een fijne innerlijke reis maken. Benieuwd hoe zo’n cacao-ceremonie bij ons er uit ziet?

Gerelateerde artikelen

Ga je trippen of hallucineren van cacao?

"Enneh... ga je dan lekker trippen?!" Zeker van sceptische mensen krijg ik deze reactie best vaak. Misschien schoot het ook even door jouw hoofd. "Oh neeeh, noem het alsjeblieft niet zo 😫" - denk ik dan. In deze blog uit leg ik je uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een trip met recreatieve drugs [...]

Wat is een cacao ceremonie?

Als je wel eens een magazine openslaat of wel eens op de socials scrollt dan heb je vast en zeker wel eens over een cacao-ceremonie gelezen. Maar wat is een cacao-ceremonie nou precies? In deze blog leg ik je daar meer over uit. Wat is een cacao-ceremonie nou precies?    Een paar jaren geleden werd [...]