23/02/23

Begeleiding tijdens een cacao-ceremonie: waar moet je op letten?

Een cacao-ceremonie lijkt de nieuwe hype in persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels kan je op bijna iedere straathoek een ceremonie bijwonen, lijkt het wel. Maar hoe kies je een begeleider die bij jou past?
Ervaring van de ceremoniebegeleider

De ervaring van de begeleider is allereerst belangrijk in relatie tot de veiligheid. Niet alleen bij het vaststellen van de geschiktheid voor jou om een ceremonie bij te wonen, maar ook vóór, tijdens en na de ceremonie. Een veelgehoorde quote als het gaat over energetisch werk is: ‘je kan een ander nooit verder brengen dan waar je zelf geweest bent’. Hiermee wordt bedoeld dat een begeleider zelf eerst z’n eigen innerlijke werk moet hebben gedaan. Dit kan uiteraard op verschillende manier: met cacao, met andere plantmedicijnen, systemisch werk, energiewerk en coaching.

Meerdere technieken beschikbaar

Let er bij je keuze ook op of de ceremonieleider nog andere methoden beheerst om je te begeleiden tijdens de ceremonie. Soms blijf je ‘even hangen’ in je innerlijke reis. Dan is het fijn als de ceremoniebegeleider je met woorden of een techniek daar uit kan halen, zodat je reis verder kan gaan. Daarnaast kan het fijn zijn om met andere technieken de verdieping in je reis te krijgen.

 

Klikt ‘t?

Minstens zo belangrijk als de ervaring en de beheersing van meerdere technieken, is de klik die je voelt met de begeleider. Als je twijfels hebt of je niet helemaal veilig voelt, zoek dan verder naar een andere begeleider.

Soms wordt een ceremonie door een aantal mensen begeleid. Dit hangt af van de opbouw van de ceremonie en de grootte van de groep. Daarbij is het heel normaal om naar één specifieke begeleider te vragen, als je merkt dat je daarmee de grootste connectie hebt. Een goede begeleider laat z’n ego buiten de ceremonie en beseft dat sommige voorkeuren zelfs informatie voor in het proces van iemand kan zijn. Zo kan een voorkeur voor een mannelijke of vrouwelijke begeleider staan voor mannelijke of vrouwelijke energie, die jij precies op dit punt in je reis nodig hebt.

Begeleiding voor de ceremonie

De begeleiding van jou tijdens de cacao-ceremonie begint al veel eerder, als het goed is. En ook na de ceremonie zou de begeleiding niet meteen moeten stoppen. In het voortraject hoort minimaal enige vorm van een intake zijn. Dit kan al een formulier met een paar vragen over je achtergrond zijn. Een uitgebreider intakeformulier zal ook vragen bevatten over je niet-medische achtergrond en je wensen en verlangens met betrekking tot de ceremonie. Soms wordt nog een intakegesprek gevoerd op basis van het intakeformulier.

Een uitgebreide vorm van begeleiding vooraf kan bestaan uit hulp bij het ontdekken van je intentie. Wie weet krijg je al huiswerk vooraf, zodat je dan al jezelf energetisch verbind met de ceremonie.

 

Begeleiding na de ceremonie

Zowel direct ná de ceremonie als een paar dagen er na kan er begeleiding zijn. Dit wordt niet in alle gevallen gedaan. Check ook hierbij wat jouw voorkeur heeft. Soms is het fijn om te kunnen reflecteren op de betekenis van jouw reis. Vaak vallen er ook na een paar dagen nog allerlei kwartjes. Deze nabegeleiding kan bestaan uit een gesprek in de groep of juist individueel. Direct na de ceremonie is dit uiteraard face to face en een paar dagen nadien kan dit ook telefonisch of online zijn. Soms krijg je zelfs een opdracht mee om je antwoorden en inzichten nog meer betekenis te geven in je dagelijkse leven.

 

Wat is waardevol

Een uitgebreide begeleiding beïnvloedt uiteraard de prijs van de ceremonie, maar zeker ook de waarde van de ceremonie voor jou. Als je slechts een leuke ervaring wilt opdoen, is een uitgebreide begeleiding vooraf en achteraf minder belangrijk. Durf je echter de diepte in te gaan én je inzichten meenemen in je dagelijkse leven, dan is een uitgebreidere begeleiding wèl een goed idee.

 

Twijfel je?

Als je twijfels hebt bij je begeleider kan het helpen om dit voor met de begeleider te bespreken. Liever niet? Check dan eens de reviews van deze begeleider op google of andere 0nafhankelijke vergelijkingssites. Nog steeds niet gerustgesteld? Zoek dan verder naar een begeleider waarbij het wél goed voelt. Pas dan voel je je helemaal veilig en vertrouwd en dat is een voorwaarde voor een fijne ceremonie.

Wil je een cacao-ceremonie bijwonen?

Dan ben je bij Cacao & co aan het juiste adres.

De belangrijkste peilers van de cacao-ceremonies bij Cacao & co zijn veiligheid en vertrouwen. Alleen dan kun jíj́ een fijne innerlijke reis maken. Benieuwd hoe zo’n cacao-ceremonie bij ons er uit ziet?

Gerelateerde artikelen

Ga je trippen of hallucineren van cacao?

"Enneh... ga je dan lekker trippen?!" Zeker van sceptische mensen krijg ik deze reactie best vaak. Misschien schoot het ook even door jouw hoofd. "Oh neeeh, noem het alsjeblieft niet zo 😫" - denk ik dan. In deze blog uit leg ik je uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een trip met recreatieve drugs [...]

Wat is een cacao ceremonie?

Als je wel eens een magazine openslaat of wel eens op de socials scrollt dan heb je vast en zeker wel eens over een cacao-ceremonie gelezen. Maar wat is een cacao-ceremonie nou precies? In deze blog leg ik je daar meer over uit. Wat is een cacao-ceremonie nou precies?    Een paar jaren geleden werd [...]